Erika Kostanjšek, vodja računovodskega servisa e3plus, je 15. januarja 2019 predstavila podjetje e3plus na srečanju skupine BNI Emonika v hotelu Radisson Blu Plaza v Ljubljani. Članom skupine, podjetnikom, je dala 3 pluse, s katerimi lahko prihranijo stroške v višini najmanj ene plače. Z veseljem jih delimo tudi z vami:

Ste normirani samostojni podjetnik?
Vsi, ki ste normirani zavezanci za davek od dohodka iz dejavnosti in ne vodite računovodstva, preverite, če ste izdajali račune za svoje opravljene storitve v države Evropske unije ali prejeli račune od podjetij kot sta Google, Facebook ali Apple. Če jih najdete, se registrirajte kot atipični DDV zavezanec. S tem se lahko izognete globi, ki znaša minimalno 2.000 evrov.

Božičnica ali 13. plača – nič od tega!
V decembru je bilo najbolj pogosto vprašanje naših strank ali naj izplačajo božičnico ali raje 13. plačo? Svetujemo izplačilo na uspešnost, saj s takim načinom izplačila nagrade zaposlenemu prihranite pri plačilu dohodnine. Za to pa morate pripraviti pravilnik, v katerem so zapisani merljivi kriteriji za merjenje uspešnosti in enako veljajo za vse zaposlene.

Do 3.300 evrov v enem dnevu
Ste zavezani plačevanju davka na dodano vrednost (DDV)? Kupujete vozilo za namene izvajanja svoje poslovne dejavnosti? Najprej preverite pri računovodji, ali je za vas bolj ugodno avto kupiti kot fizična oseba ali kot pravna oseba.

Če se odločite za nakup avtomobila kot samostojni podjetnik ali podjetje, zavezanec za DDV, in avto kupite od preprodajalca, potem DDV na računu ni izkazan. Preprodajalci avtomobilov so namreč izjeme po 101-101. členu ZDD-1 in zato davka ne morete upoštevati kot vstopni DDV pri obračunu DDV. Preprodajalci avtomobilov so namreč obdavčeni od razlike v ceni (profita pri prodaji), ki pa ni prikazana na računu. Ko pa boste želeli ta avto prodati, boste obračunali 22 % DDV za to vozilo.

Primer: danes kupite osebno vozilo od preprodajalca po ceni 15.000 EUR, jutri ga prodate po isti ceni 15.000 + DDV = 18.300 EUR. Prihranek pri pametnem nakupu znaša torej lepo plačo v Sloveniji, 3.300 EUR.